Sådan får du en flot græsplæne uden mos

Mange haveejere har problemer med megen mos i deres græsplæne. Det kan skæmme udseendet af græsplænen, og mange kæmper derfor en hård kamp for at komme mos i græsplænen til livs. Se herunder nogle gode råd til hvordan du får en flot græsplæne uden mos.

Hvis du også har en græsplæne som er fyldt med mos, eller bare har nogle grimme stykker med mos hist og her, er der håb forude. Der findes flere muligheder for at "bekæmpe" mos i græs plænen, både på den korte og den lange bane. Da vi i sin tid købte vores hus, var der mere eller mindre tale om en "mos-plæne" fremfor en græs-plæne. Så jeg kender problematikken med mos i plænen fra nærmeste hold.

Kampen mod mos i græsplænen kan begyndes så snart græsset er begyndt at gro igen. Typisk vil maj være en god måned at erklære mosset krig.

Giv græsplænen de bedste vilkår

En af de vigtigste ting for at få en flot og mosfri græsplæne, er at sørge for at græsset har de bedste vilkår. Græsset konkurrerer på en måde med mosset, og de forkerte betingelser kan derfor give mos optimale betingelser for at gro og sprede sig.

Skygge på græsplænen er en af de store syndere. Ligger store dele af plænen i skygge det meste af dagen, vil mosset tage over. Græs gror ikke godt i skygge, mens mos sagtens kan gro i skygge. Fugtigheden i skyggen vil også være større og også hjælpe mosset med at gro. Det er derfor vigtigt at din græsplæne får lys og luft nok. Det kan derfor være nødvendigt at beskære/fjerne buske og træer, som skygger for græsplænen.

Det er desuden også vigtigt at der er god ventilation til græsrødderne. Den kan sikres ved at lave huller med fx en greb over hele græsplænen. Greben stikkes i jorden og vippes lidt frem og tilbage. Dette gentages over hele græsplænen. En anden måde er at bruge en vertikalskærer, som ridser plænen op, så luft og vand kan trænge ned til græssets rødder.

Klip ikke græsplænen for meget

Som vi alle ved vokser græs, og det kan også sagtens tåle at blive klippet jævnligt. En langhåret græsplæne vil dog være bedre til at forhindre mos, end hvis du klipper din have som en golf green. Det er derfor ikke nødvendigt at slå græsset hele tiden. Lad der gå lidt i mellem, så græsset kan udkonkurrere mosset i plænen.

Vigtigt er det dog at græsset ikke slås for kort i starten af vækstsæsonen. Lad være med at klippe den for tæt der, så græsset får en chance for at få godt fat, og kan holde mosset nede.

Når vinteren nærmer sig og græsset ikke længere behøves at blive slået, vokser mossen dog længere tid endnu. Det er derfor bedst for græsset hvis det for lov til være lidt længere, vinteren over, end det er om sommeren. Det lange græs kan så være med til at forhindre mosset i at tage overhånd.

Giv græsplænen gødning og kalk

Græs skal have godt med næring for at gro godt. Hvis man ikke fjerne græsset efter slåning, kan det faktisk være nok næring til græsset. I stedet for at lade græsset ligge, kan man dog bruge en NPK-gødning til græsplænen. NPK-gødning kan købes i de fleste byggemarkeder og havecentre, og er godt for græssets vækstbetingelser.

Gødningen gives typisk en gang eller to på en sæson, men alt efter temperament (og lyst til at slå græs), kan man give helt op til 3-4 gange på sæsonen. Der bør typisk gødes i starten af april når væksten starter og så evt i midten af maj, til august og måske sidst på sæsonen hvis vejret er mildt.

Har græsplænen ikke fået tilført kalk i nogle år, kan man også tilføre græsplænen dolomitkalk. Det er både godt for græsset, og kan være med til at holde mosset nede.

Fjern mosset fra græsplænen

Er græsplænen sat til med mos, bør dette fjernes så græsset kan komme til at gro. Der findes mange måder at fjerne mosset på. Du kan bruge en alm. rive. Denne vil under normale omstændigheder nok give dig sved på panden, og få sprogets værste gloser frem. Men der findes et råd til at gøre det lidt nemmere. Hold øje med mosset i græsplænen. Er der nogle tørre dage først på sæsonen, ses det ofte at mosset "slipper" en smule. Mosset bliver her lysere og mere tørt, og kan her nemmere fjernes med en alm. rive, uden at man beskadiger græsset for meget.

Man kan også bruge en mosrive, som minder meget om en almindelig rive. Der er dog noget længere mellem tænderne, og tænderne er noget længere. En mosrive er effektiv, da den glider oven på jorden, og derved kun tager mosset.

En mosfjerner er en maskine, som bruger lidt samme teknik som mos-riven. Når man går rundt med den på sin plæne slår den mosset op, uden at ødelægge græsset. Mosfjerneren er meget effektiv og kan købes eller lejes i de fleste byggemarkeder.

Vertikalskæreren som også kan bruges til at lufte græsplænen, er endnu en mulighed. Den går dog noget hårdere til værks og kan derfor efterlade plænen noget forfærdelig at se på. Den er effektiv, men det tager flere uger inden græsplænen bliver flot igen.