Lækre opskrifter med tomater

Tomater fra drivhuset er skønne og fulde af smag. Se et par lækre opskrifter med tomater som hovedingrediens. Tomat-opskrifterne kan enten bruges som tilbehør til en hovedret, eller som en lækker salat.

Tomater af egen avl smager bare bedre, og er man til til den gode smag, er der næsten ikke noget bedre. Se her hvordan du kan dyrke dine egne tomater i drivhuset, og få lækre tomater hele sommeren.

Tomatsalat med blommetomater og forårsløg

Man kan hurtigt kan lave en god og velsmagende tomatsalat med friske blommetomater fra drivhuset. Toppet med friske krydderurter som basilikum og persille, giver det en lækker og enkel salat.

Ingredienser:
Blommetomater
Forårsløg
Basilikum
Persille
Pinjekerner
Olivenolie

Fremgangsmåde:
Skær blommetomaterne i kvarte og put dem i en glasskål. Skær herefter forårsløgene i små skiver og put dem oven i tomaterne. De grønne blade på forårsløgene er glimrende, så brug endelig mest muligt af forårsløgene. Herefter hakkes lidt persille som drysses henover tomater og forårsløg. Den friske basilikum kan enten hakkes og puttes i, men jeg foretrækker at rive stykker af bladene, så det giver et mere "råt" look. Brug gerne masser af basilikum.

Vend salaten rundt, så det hele bliver blandet godt sammen, mens der hældes godt med god olivenolie oven i. Slutteligt ristes pinjekerner på en pande, til de bliver gyldne og sprøde, og de hældes derefter oven på salaten.


Ovnbagte tomater med laurbær, hvidløg eller chili

En anden lækker ret er ovnbagte tomater. De er glimrende som tilbehør til et godt stykke kød.
Tomaterne kan laves med laurbærblade, chili eller hvidløg, eller en kombination af disse. Endelig kan man evt. lægge hele forårsløg ved.

Ingredienser:
Tomater
Laurbærblade
Hvidløg
Chili
Olivenolie
Balsamico
Maldon salt (eller lignende)
Friskkværnet peber
Evt. forårsløg

Fremgangsmåde:
Tomaterne vaskes og lægges med toppen ned på et ovnfast fad. I bunden af tomaterne snittes nu et kryds. Krydset bør have en diameter på cirka 3 cm. Herefter kan man skære ned i krydset, så man kommer godt ned i tomaten. Pas på ikke at skære hele vejen igennem tomaterne.

I krydset placeres nu et laurbær-blad, som puttes godt ned i tomaten, så kun toppen af bladet stikker op. Dette er selve grunddelen, men kan udvides ved at stoppe kvarte fed hvidløg ned i nogle tomater, og evt. strimler af chili. Kombinationen af disse er god, men kan også være et frisk pust hver for sig. Jeg vil dog klart anbefale at man bruger laurbær blade i alle tomaterne, da dette giver en unik smagsoplevelse.

Tomaterne overhældes nu med balsamico. Sigt efter krydserne, så balsamico'en kommer godt ned i tomaterne, men sørg også for at overhælde siderne. Brug endelig rigeligt. Herefter hældes olivenolie hen over tomaterne. Ikke i så kraftige mængder som balsamico, men nok til at tomaterne bliver godt smurt til. Drys nu salten hen over tomaterne, så der er godt med salt på toppen af hver eneste tomat. Kværn derefter lidt peber hen over tomaterne.

Tomaterne er nu klar til at komme i oven, men man kan evt. lægge forårsløg ved. Disse kan med fordel mases ud på et spækbræt med en kagerulle, så de skiller en smule ad. Drys salt og peber over dem, og mos det ind i løgene med rullen. Forårsløgene fordeles derefter hen over tomaterne.

Det hele bages i ovnen ved 200° i 50-60 min.