Fladskærms-tv - hvad skal du kigge efter?

Fladskærms-tv er super populære. Der er nu solgt så mange fladskærms-tv at man nærmest bliver anset som neandertaler, hvis man ikke har en smart fladskærm hjemme i stuen.

Jeg er selv neandertaler - endnu. Men følger hele tiden med i markedet og ser hvad der sker. Udviklingen går hurtigere end nogensinde, priserne falder og der er nu solgt over 1.000.000 fladskærms-tv i Danmark. De nye tv fylder ingenting, leverer god billedkvalitet og ser lækre ud hjemme på væggen, i forhold til det 32" monstrum der skulle køres ind med en gaffeltruck!

Men prisen på de flade skærme er nu nede på et niveau, hvor vi alle kan være med. Så måske man skulle investere?
Man er nød til at orientere sig lidt inden købet, finde ud af hvad ens behov er, hvor fremtidssikret man vil være og fremfor alt - hvilken prisramme man bruge. Man kan hurtigt købe katten i sækken, og finde noget som viser sig ubrugeligt indenfor få år. Herunder står nogle af de ting man bør kigge på, når man forsøger at finde rundt i den jungle af tilbud man bombarderes med dagligt.

Plasma eller LCD

Der er svært at sige hvad der er bedst, så lad os kigge på nogle fordele/ulemper på de to typer fladskærme. Plasma-fladskærme bruger mere strøm end en LCD-fladskærm, og har en kortere levetid. Derimod har LCD-skærme lidt større problemer med at gengive hurtige bevægelser, fx. sportsbegivenheder mv. LCD-skærmene har også sværere ved at opnå et rigtigt sort niveau.

Men først og fremmest bør man nok kigge på billedet. Få demonstreret skærmen nede i butikken, både med almindelige tv-signaler og med en DVD. Hvis muligt, prøv da også at se et prøvebillede på skærmen, og se om farveovergangene er præcise.

Betragtningsvinkel

Hvor lige for skærmen skal man sidde for at få et godt billede? Prøv at bevæge dig lidt frem og tilbage foran skærmen og se om den bevarer skarphed og farver når du står lidt ude i siden.

Opdateringshastighed

Da fladskærmene kan have problemer med at vise hurtige bevægelser, gælder det om at vælge en skærm men en høj opdateringshastighed. Er opdateringshastigheden for lav, risikerer man at få ekko / skyggevirkning på billederne. Det kan være meget forstyrrende at se på. Kig derefter efter en høj opdateringshastighed. Mange skærme ligger på 25ms (millisekunder), mens en acceptabel hastighed nok er nærmere 12-16ms. Men prøv dig frem, når du får fladskærmen demonstreret.

Opløsning

Billedet på skærmen består af pixels. Jo flere pixels der er til rådighed, jo større opløsning har man, og jo bedre detajler kan man se. Opløsningen på en skærm kan fx. være 1024x768. Da vi i Danmark stadig bruger PAL-systemet, skal opløsningens højde helst være over 576 pixels.

Kontrastforhold

Kontrasten afhænger af opløsningen. Jo flere pixels der er til rådighed jo større mulighed er der også for bedre kontrast. De tal man ser i de tekniske specifikationer angiver hvor godt fladskærms-tv'et er til at gengive sortniveau. Tallet skal være så højt som muligt, da et lavt tal vil give et mere livløst billede. Mange fladskærme har et kontrast forhold på 1000:1. Det er svært at sige hvad et acceptabelt kontrastforhold er. Du må selv vurdere hvor tilfreds du er med billedet, når du får fladskærmen demonstreret.

HD (HDTV) / HD-Ready

High Definition er fremtidens forbedrede tv-signal, og giver et meget mere detaljeret, klart og realistisk billede. Deltaljeringsgraden kan blive op til fem gange højere end ved Standard Definition. Standard Definition er den vi kender fra tv idag, som giver glimrende skarpe billeder, men med knapt så gode detaljer som HD.
Skal fladskærmen kunne vise High Definition skal den være mærket HD, HDTV, Full HD eller lignende. Disse fladskærme kan som standard køre 1080p (1920x1080 pixels).

Et tv der er mærket ”HD-Ready” er i stand til at gengive High Definition. Men det betyder ikke nødvendigvis at det er i stand til at modtage digitale tv-signaler. Det kræver at man har en indbygget eller en seperat tuner. Et HD-Ready tv kan ikke altid vise det fulde HD-signal, da mange kun kører 720p (1280x720 pixels), hvor fuld HD er 1080p.

HDTV-signal er ikke så udbredt endnu, men flere og flere tv-kanaler begynder at tilbyde HDTV. HD-film er også ved at vinde sit indpas, med Blu-ray film som de mest udbredte. Har man en afspiller der kan vise Blu-ray film, eller fx. en Playstation 3, er man i stand til at se HD-film på sin HD-fladskærm.