Sådan beskærer og passer du rhododendron buske i haven

Rhododendron er de smukke buske som vi efterhånden ser i enhver have. Her kan du se hvordan du griber beskæring af rhododendron an, og hvordan du kan få en flot rhododendron have.

Beskæring og pasning af rhododendron busk

Surbundsbed med rhododendron

Ønsker du at lave et rhododendron bed, skal du være opmærksom på at det er de færreste rhododendron, som bryder sig om den almindelige jord i vores haver. For at give dem de bedste betingelser, skal du anlægge et surbundsbed, hvor du bruger fugtig ugødet grov sphagnum til netop surbundsbede. Blander du den almindelige lerholdige havejord eller kompost i bedet, kan du ødelægge gromediet for rhododendronen.

Gødning af rhododendron busk

Rhododendron buske tåler normalt ikke kraftig gødskning. Du kan godt købe en rhododendron gødning på den lokale planteskole, men pas på med ikke at overdrive med gødningen. Rhododendron gødning vil typisk have en sur reaktion, og vil derfor kunne hjælpe med at opretholde surbundsbedet.

Som en anden form for gødning, kan du bruge en blanding af sphagnum, fyrrenåle og sand til din rhododendron. I stedet for at smide juletræet ud, kan du med fordel klippe grenene af i mindre stykker, og lægge dem under dine rhododendroner.

Rhododendron tåler hård beskæring

Rhododendron kan beskæres kraftigt uden at det truer planten. Så er din rhododendron blevet for stor, kan du sagtens beskære den, så den får den ønskede størrelse og form.

Beskær rhododendronen når den blomstrer

De fleste rhododendron planter sætter først nye skud efter at planten har blomstret. Derfor er det ofte en fordel med beskæring afrhododendronen når den blomstrer.

De fleste blade sidder som regelt i udkanten af busken, og den kan derfor komme til at se lidt bar ud, ved kraftig beskæring. Bladene kommer dog hurtigt igen, så selvom man beskærer 20-30 cm eller mere, vil der som regel være dækket af nye blade sidst på sommeren.

Vær opmærksom på at kraftig beskæring af rhododendron, normalt betyder at der normalt vil gå et par år, før den blomstrer igen, da planten bruger sine kræfter på at vokse.

Nøjes du med at klippe de længste skud af, til ind bag bladene, vil det give en tættere rhododendron busk, som blomstrer hver sæson. "Studser" du rhododendronen på denne måde, kan du eventuelt vente med beskæring til efter blomstringen, når blomsterne begynder at se triste ud.