Flis / pyntebark i haven - nemt, flot og effektivt

Flis og pyntebark kan bruges til forskønnelse af haven eller som en del af ukrudts-bekæmpelsen i haven.

Træflis og pyntebark har to primære funktioner. Det pynter i haven og kan være med til at gøre ens bede mere æstetiske og "simple" at se på. Det fås i mange forskellige slags træ, farvevariationer og strukturer, og der skulle derfor være en god chance for at finde noget der passer i netop din have.

Derudover er det glimrende til at hjælpe med at holde ukrudtet nede. Et solidt bunddække i bede i haven med flis, gør det om ikke andet, meget vanskeligere for ukrudtet at trænge igennem. De færreste synes at det er sjovt at luge ukrudt hele sommeren, og her kan træflis eller pyntebark være en god løsning.

Jeg bruger det selv i komibation, og har lavet et solidt bunddække af pyntebark ved vores nye ligusterhæk. Den mørkebrune franske pinje bark, giver en flot bund til de dybgrønne ligusterblade, og sørger samtidigt for at ukrudtet ikke overtager den nye hæk helt.

Forbered jorden / bedet til pyntebarken

Inden barken lægges er det vigtigt at forberede jorden lidt først. Det vigtigste er at luge området grundigt igennem for ukrudt - primært ukrudt med dybe rødder, som fx. mælkebøtter og lignende.

Sørg derefter for at der er plads i bedet eller jordområdet til et tykt lag flis.

Jeg vil desuden anbefale at du udlægger en form for supplement til ukrudtsbekæmpelsen. Det kunne være et lag aviser eller en fiberdug / ukrudtsdug, som lægges oven på jorden inden barken skal på.
Jeg bruger selv altid fiberduge, da disse er effektive til at blokere for ukrudtet, og dermed bør "dobbeltsikre" mit bed mod ukrudtet.

Læg et tykt lag flis / pyntebark

Når bedet er klar er det vigtigt at lægge et tykt lag pyntebark på. Som minimum bør du lægge 5 cm bark på, men jo mere du lægger på, jo mindre er chancen for at ukrudtet formår at trænge igennem barklaget.

Har du en fiberdug under barken, kan du måske nøjes med et mindre lag bark, men gå ud fra min. 5 cm.

Når pyntebarken eller træflisen er lagt, skal den også vedligeholdes. Med tiden vil barken synke lidt sammen, og det kan derfor være nødvendigt at fylde lidt ekstra på med mellemrum. Om det er hvert år eller mindre afhænger af omgivelserne, vind og vejr.

Køb barken på en planteskole eller i byggemarkedet

Træflis og pyntebark kan købes i de fleste byggemarkeder, hvor man typisk kan købe dem i sække af fx. 70 liter. Men overvej evt. at købe flisen på en planteskole, da det som oftest er billigere i større mængder, og udvalget er større end i byggemarkedet.