SÃ¥dan dyrker du agurker i drivhuset

Agurker er noget vi alle elsker, og er en næsten uundværlig del af at have et drivhus. De er nemme at få til at gro, og få agurkeplanter kan forsyne familien med friske agurker sommeren igennem - om måske lidt til syltningen også.

Man kan enten selv så agurkerne fra frø, eller vente til hen på foråret når planteskoler og havecentre tilbyder agurker i hobetal. Vælger man selv at så sine agurker, skal de helst stå indendørs og gerne varmt. Dvs et stykke over stuetemperatur. Såningen bør som tommerfingerregel foretages midt i april, så planterne er klar til primo/medio maj måned.

Jeg hælder selv mest til at købe agurkeplanterne på planteskolen, og sætter dem som regelt i drivhus midt i maj. Det vigtige er at agurke-planterne ikke får nattefrost, så hvornår de bør sættes ud afhænger af varmeforholdene det pågældende forår. Følg temperaturen i drivhuset og vurder hvornår det er ved at være tid til udplantningen. Temperaturen kan afhænge af mange ting, bl.a. om drivhuset er lavet af glas eller polycarbonat.

Personligt foretrækker jeg at bruge plantesække og kapillærkasser i mit drivhus, da det giver en række fordele og er nemmere. Men foretrækker man at bruge jorden i drivhuset, skal man måske overveje at blande op med lidt sphagnum.

I mine plantesække planter jeg typisk 2-3 agurker, alt afhængigt af hvor i drivhuset de står. Det optimale er at plante agurkerne i den sydvendte del af drihuset, så de får masser af sol og varme.

Opbinding og gødning af agurkerne

Da agurkeplanterne bliver høje og stænglerne er forholdsvis tynde, kan man med fordele bruge opbindingspinde eller bambus, som agurke-planterne derefter kan klatre op ad. Jeg bruger selv bambuspinde eller pinde fra elefantgræs, taget fra sidste års have, og binder evt en snor på toppen af dem i den høje ende af drivhuset.

Agurkerne kræver store mængder vand, og bør derfor vandes næsten hver dag, hvis ikke man bruger kapillærkasser eller vandingsanlæg.

Agurkerne bør også gødes jævnligt, så de bedre kan vokse sig store og give masser af agurker. Jeg gøder selv cirke en gang i ugen, enten med gødning i vandkande, eller ved at blande det i vandet i kapillærkasserne. Jeg bruger en standard drivhusgødning, som kan fås i alle havecentre.
Agurk fra drivhus

Beskæring af agurke-planterne

Agurkeplanterne gror som bare pokker, og det er derfor vigtigt at man beskærer planterne, hvis man ikke vil have agurker over hele drivhuset. Agurkerne sætter meterlange sideskud, så det er primært disse man skal fokusere på.

Følger man "hovedstammen" på agurkeplanten, vil man se at der i hvert bladhjørne kommer et sideskud og et antal blomster.

Det er vigtigt at sortere i både sideskud og blomster, da for mange blomster også kan resultere i at agurkeplanten ikke har næring nok, og begynder at lade nogle af de små nye agurker visne.

Hvis man er til sideskud, kan det være en fordel at fjerne nogle af blomsterne på hovedstammen, da disse vil blive udviklet først, og derfor kan tage næring fra agurkerne på sideskuddene.
Jeg fjerner selv nogle af blomsterne på hovedstammen, men kan godt lide at der kommer agurker på stammen også.

De små agurker knibes nemmest af med to fingre, på samme måde som man normalt kniber sine tomatplanter.

Den klassiske måde at håndtere sideskuddene på er at knibe sideskuddet over lige efter 2. blad med de små nye antag til agurker. Nye sideskud på sideskuddene knibes over efter 1. blad på samme måde. Denne fremgangsmåde skulle gerne sikre en nogenlunde ensartet produktion af agurker sommeren igennem.

Men er man til lange sideskud, er der selvfølgelig stor mulighed for at eksperimentere med agurkerne.