Fordele ved at bruge plantesække i drivhuset

Spar gødning og vand ved at bruge plantesække i drivhuset, og øg din høst.

Bør det være nødvendigt med plantesække i drivhuset?
Nej, men det giver en hulens bunke fordele.

Den almindelige jord i drivhuset kan sagtens bruges, men kræver større mængder gødning og vand for at være brugbar. Endvidere kan sygdomme trives i jorden, som går i planterne år efter år. Jordens pH-værdi har også betydning for planternes trivsel i drivhuset. De fleste drivhusplanter trives bedst i næsten neutral jord. Alt afhængigt af pH-værdien i jorden i dit drivhus, kan det være nødvendigt med flere typer gødning for at ramme det rigtige mix.

Plantesække er derimod ideelle til drivhuset, da de giver frisk, god og sygdomsfri jord til den nye vækstsæson. Plantesækkene skal helst indeholde jord med en grov struktur, da det kan være af afgørende betydning for et godt resultat. Er strukturen i jorden for fin, er der risiko for overvanding, der kan skade planternes rødder.

Plantesækkene er nemmere at gøde og vande, da væsken ikke bare risikerer at flyde væk i den omkringliggende jord i drivhuset.

Kapillærkasser / vandingskasser

Ønsker man at optimere endnu mere, vil jeg kraftigt anbefale brugen af kapillær-kasser eller vandingskasser om man vil. Kapillærkassen er et lukket selvvandingssystem, der er nem at holde, så mindst muligt går til spilde.

Princippet går ud på at man fx. placerer sin plantesæk oven på en kapillærkasse, laver hul ned til de rør der findes i kassen, og dermed giver planter i plantesækken adgang til al den næring de kan trække fra kassen. Herefter er det muligt at fylde kassen med vand og den ønskede mængde gødning, og planterne kan nu selv tage den mængde næring til sig de har behov for.

Typisk kan en fyldt vandingskasse holde 1-2 uger før der er behov for opfyldning. Men det kan man jo selv styre med mængden af vand og gødning. Jeg har personligt god erfaring med disse, og kan nu roligt tage en tur sydpå i en uges tid, uden at bekymre mig for mine planter.

Plantesækkene og kapillærkasserne fungerer glimrende til både økologisk dyrkning eller med brug af gødning.