Sådan dyrker du tomater i drivhuset

Tomater er noget vi alle elsker, og er en obligatorisk del af det at have drivhus i haven. Tomaterne er nemme at få til at gro, og der behøves ikke mange tomatplanter, for at du har friske tomater sommeren igennem.

Tomater af egen avl smager bare bedre, og er man til til den gode smag, er der næsten ikke noget bedre end at plukke og spise en håndfuld friske solvarme cherrytomater. De friske tomater er selvskrevne i salater eller som tilbehør til maden.

Tomater er nemme at få til at gro i et drivhus, og kan blive kæmpe store og give masser af tomater sommeren igennem. Endvidere findes der et utal af sorter, så der er noget for enhver smag, hvad enten man er til bøf-tomater, cherry-tomater, cocktail-tomater, blomme-tomater eller alm. tomater som fx Gemini.

Cherry-tomater er meget velsmagende tomater og er specielt velegnede til salaterMan kan enten selv så sine tomatplanter fra frø, eller vente til havecentre og planteskoler tilbyder tomatplanter i massevis. Vælger man selv at så tomaterne , skal de helst stå indendørs i starten. Står tomatplanterne alt for varmt, kan de dog hurtigt blive for høje, slanke og spinkle. Såningen bør som tommerfingerregel foretages i april, så planterne er klar til primo maj måned. Modsat agurker i drivhus, er tomater ikke helt så varmekrævende, og de vil derfor kunne udplantes i drivhuset tidligere.

Jeg køber som oftest de fleste tomatplanter på planteskolen, men har typisk også nogle planter som jeg selv har sået. Det er lidt sjovt at se om man kan få dem til at give lige så mange tomater som dem fra planteskolen. Tomatplanterne sætter jeg gerne i drivhus omkring 1. maj, men det afhænger af varmeforholdene det pågældende forår. Følg temperaturen i drivhuset og vurder hvornår det er ved at være tid til udplantningen. Temperaturen i drivhuset kan afhænge af mange ting, bl.a. om drivhuset er lavet af glas eller polycarbonat.

Personligt foretrækker jeg at bruge plantesække og kapillærkasser i mit drivhus, da det giver en række fordele og er nemmere. Plantesækkene kan typisk rumme 3 tomatplanter hver, hvilket hurtigt kan give mange tomater på en god sommer.


Opbinding, bestøvning og gødning af tomaterne

Tomater bliver store og tunge, og bør derfor vokse op af noget. Det kan enten være væggen i drivhuset eller en opbindingspind. Derudover kan man med fordel have en snor eller lignende hænge ned over tomat planterne, så de kan kravle op ad denne også. Jeg bruger selv bambuspinde og pinde fra elefantgræs, taget fra sidste års have, og binderen snor på toppen af dem, som jeg fastgør til taget i drivhuset. Det giver planterne en solid støtte, og når de er store nok, får de hjælp med at bære vægten af snorene.

Cherrytomater - en velsmagende og børnevenlig tomatsortTomater er som udgangspunkt selvbestøvende, men hvis tomatplanterne gror i drivhuset, kan det hæmme den naturlige bestøvning forårsaget af vind og vejr. Det kan dog hurtigt afhjælpes ved at ryste tomatplanterne en gang eller to om dagen. Så drysser støvet fra støvbærerne ned over støvfanget, og du bør nu få flere tomater.

Tomat-planterne kræver store mængder vand, da en enkelt tomatplante på en varm sommerdag kan drikke adskillige liter vand. De bør derfor vandes næsten hver dag, hvis ikke man benytter sig af kapillærkasser eller vandingsanlæg. Tomaterne bør desuden gødes med jævne mellemrum. Enten skal de gødes lidt men tit, eller også skal man sørge for at gøde jævnt. Jeg hælder selv flydende gødning i kapillærkasserne, så der i teorien altid vil være gødning til rådighed for tomatplanterne. Jeg fylder typisk op med vand en gang i ugen, og tilsætter cirka samme mængde gødning hver gang. Tomaterne elsker denne metode og bliver kæmpe store. Jeg benytter en standard drivhusgødning, som kan fås i de fleste havecentre og planteskoler.

Beskæring og knibning af tomat-planterne

Tomatplanter sætter masser af sideskud, og det er derfor vigtigt at knibe de fleste af disse af under hele vækstperioden. Ellers vil det give et virvar af lange sideskud, og formentligt et noget mindre udbytte af tomater i sidste ende. Sideskuddene ses typisk som en lille udvækst mellem hovedstænglen og grenene/bladene ud til siderne. I de fleste af disse "bladhjørner" vil der komme et sideskud, og disse bør man knibe af. Gerne mens de er helt små, så planten ikke når at bruge for mange kræfter på det nye skud. De små sideskud knibes nemmest af med to fingre.

Når tomaterne begynder at modnes, bør man desuden fjerne alle de blade der sidder nedenunder den nederste klase.

Tomatplanten sætter nye blomsterklaser, lige så længe hovedstammen får lov til at vokse. Toppen af tomat planten kan derfor knibes af, så man dermed stopper den i at sætte flere klaser opad. Det kan enten være fordi der ikke er mere plads i højden i drivhuset, eller fordi man ikke ønsker flere tomater på planen.

Lad tomaterne hænge på tomatplanten længst muligt, da dette sikrer mest mulig smag i tomtaterne.