Sådan dyrker du peberfrugt i drivhuset

Peberfrugt smager altid godt, hvad enten det er på en ostemad, i salaten eller grillet. Dyrker du peberfrugt i dit drivhus, får smagen endnu en tak op. Peberfrugt af egen avl er bare noget særligt. Se hvordan du dyrker peber frugt i drivhuset.

Rød, gul og grøn peberfrugtPeberfrugt findes i forskellige farver og smage. De røde, gule og grønne peberfrugter vi bl.a. køber hos grønthandleren er alle frugter af forskellige sorter inden for arten Spansk Peber (Capsicum annuum) . De store og mere milde er dem vi kender som peberfrugter, mens de mindre og stærkere er chili, cayenne eller paprika.

Spansk peber og peberfrugter dyrkes overalt i verden, men kræver en del sol og varme. I Danmark kan man derfor med fordel dyrke peber frugter i drivhuset eller væksthuse. Peber-planter gror typisk rigtigt fint i danske drivhuse, hvis man pusler lidt om dem og gøder dem.

Peberfrugter kræver varme omgivelser

Hvad enten du har dyrket dine peber-planter selv, eller køber dem i havecentret, er det vigtigt at temperaturen ikke er for lav når du planter dem ud i drivhuset. Vent gerne til nattetemperaturen er 8-10 grader eller mere. Dermed undgår du forhåbentligt at planterne går helt i stå eller taber blomsterne. Jeg bruger lidt samme princip som med mine agurke-planter, og sætter peber og agurk i drivhuset på cirka samme tid. Det er gerne i primo/medio maj afhængigt af det danske vejr. Dagstemperaturen i drivhuset skal gerne ligge på mindst 20 grader.

Peber-planterne kan plantes direkte i jorden i drivhuset. Ulempen ved dette kan dog være at planterne så er mere modtagelige for lus. Overvej derfor krukker eller kapillærkasser til dine pebre.
Jeg har selv stor succes med at dyrke både peberfrugter og chili i kapillærkasser. Typisk har jeg 6 planter i en plantesæk, og giver gødning i vandet i kassen, når jeg fylder op med vand. Peberfrugterne og chili-planterne ser ud til at elske dette, og høsten plejer derfor at være fin.

Fjern de første peberfrugter fra planten

Peberfrugt-planter gro godt til, og man kan overveje at knibe planterne, så den ikke bliver for stor og busket. Det er dog ikke nødvendigt at knibe peberfrugterne, som det f.eks. er et must med tomatplanter.

En god ide er det dog at fjerne de første ansatte peberfrugter, så peber planten kan give mere kraft til de kommende peberfrugter. Peber-planternes vækst stopper typisk når der er frugt på vej, så sørg for at fjerne de første blomster også.

Fjernes blomsten udvikles et eller flere skud der, og der vil så kunne flere blomster og dermed peberfrugter.

Når peberplanten har udviklet blomster, kan du med fordel ryste planten let, og dermed hjælpe bestøvningen på vej. Den er dog som udgangspunkt selvbestøvende, men lidt hjælp skader aldrig.

Høst peberfrugterne når farve og smag passer dig

Både peberfrugter og chili kan høstes i flere stadier. De grønne og endnu umodne peberfrugter er gode, men venter du til farven skifter til rød eller gul, bliver smagen som oftest bedre. Det kan dog afhænge af den enkelte art af peberfrugt.

Bliver peber frugterne store kan det måske være nødvendigt at understøtte nogle af grenene, for at undgå at de knækker.