Køb billig musik på nettet

Du kan spare mange penge ved at købe din musik på nettet. Især hvis du kan undvære selve skiven og downloader musikken til din computer i stedet.

Idag koster en ny CD typisk i omegnen af 150 kr. Det er blevet en dyr fornøjelse at holde musiksamlingen ved lige.

Heldigvis findes der alternativer til de dyre CD'er. Enten kan man købe numre og CD'er online uden at få selve CD'en fysisk. Eller også kan man bruge nogle af de hjemmesider som tilbyder CD'erne billigere end det du giver for dem i de fysiske butikker.

Donwload musik

Vælger man at download musikken, findes der et utal af hjemmesider som tilbyder køb af enkeltnumre eller hele albums. Fælles for disse sider er at udvalget er stort, det er nemt at finde den musik man er ude efter, og det er nemt at købe musikken.

Priserne for et enkelt musikstykke ligger typisk på en 8-9 kr, mens man kan få et album for 80-100 kr. Her sparer man altså hurtigt en 50'er eller mere for det nye album med ens favoritkunstner. Vil man ikke nøjes med at have numrene liggende på ens computer, kan man jo bare brænde dem ud på en CD selv, og så fungerer det som var det den fysiske CD nede fra den lokale pladebutik.

Det jeg bedst kan lide ved at købe numrene online i stedet for den fysiske CD, er at jeg selv kan sammensætte mit udvalg. Det er typisk ikke alle numre på en CD der er lige gode, og jeg kan derfor vælge og vrage, og nøjes med at købe de numre som jeg synes er de bedste. Jeg sparer derfor mange penge på at "nøjes" med de numre jeg synes er gode.

Licenser

Downloader man musikken skal man være opmærksom på at nogle numre købes med licens. Et sådan nummer skal hente en licens på nettet første gang det afspilles, før det er godkendt. Derefter kan nummeret frit afspilles hvis licensen er tilstede på enheden.

Det er licensen, der styrer hvilke rettigheder den enkelte fil har. Den bestemmer om du fx. kan redownloade musikstykket, flytte filen til en anden enhed eller brænde den ud på en CD. Læs mere på den enkelte forhandlers hjemmeside, hvis du er i tvivl om rettighederne til de filer du køber.


Få CD'en sendt med posten

Ønsker man at have den fysiske CD er dette også muligt. Mange butikker sælger CD'er online, og ofte en smule billigere end prisen i den fysiske butik. Dertil kommer der fragt, og så er prisen typisk den samme som nede i butikken. Men bestiller man flere CD'er på en gang, kan man hurtigt spare lidt hist og her.

Er man som mig altid på udkig efter et godt tilbud, tilmelder man sig nyhedsbreve på butikkernes sider, og så får man indimellem special-tilbud som 24-timers-udsalg, fragtfri weekend eller fragfri uge. Her kan man hurtigt spare lidt større beløb - dog ikke noget der kan sammenlignes med at købe musikken til download.

Fordele er dog igen - et stort udvalg - og desuden slipper man for køer og generel travlhed.

Kigger man mod England, findes der også online butikker som sælger CD'er til meget lave priser - endda uden fragt. Her gælder det dog at man typisk ikke kan købe dansk musik, men må holde sig til de kunstnere der optræder på det internationale marked.