Rejs til Spanien og oplev den smukke andalusiske bjergslandsby Frigiliana

Oplev Frigiliana der flere gange er blevet kåret til Spaniens smukkeste og bedst bevarede mauriske landsby.

Frigiliana ligger på sydskråningen af Sierra Tejeda ved den Spanske sydkyst, cirka 50 km øst for Malaga. Frigiliana har cirka 2.500 indbyggere hvoraf flertallet er fastboende spaniere. Landsbyen er placeret op ad bjergene og ligger cirka 400 meter over havet. Frigiliana er omgivet af bjerge, og har derfor milde vintre og varme somre, og den årlige gennemsnitstemperatur ligger på omkring 18 grader. De gode forhold giver over 300 solskinsdage om året.

Frigiliana er unik med sine karalteristiske hvidkalkede huse og smalle snoede trappegader.

Middelhavet ligger små 10 minutters kørsel fra Frigiliana og der er utallige muligheder for gode vandreture i den naturskønne omegn, mellem olivenlunde, vinmarker, mandelplantager og det fredede naturområde omkring Almijarabjergene.

Frigiliana har talrige små lokalbutikker, og der er gode indkøbsmuligheder af dagligvarer og souvenirs. Der ligger en del restauranter og barer, hvis man skulle få lyst til en gang tapas.

Maurisk arkitektur

Arkitektonisk set er byen maurisk og de typiske arabiske kendtegn ses i den måde gaderne, husene og vandledningerne er opbygget på. Byens hjerte, Barrio Mudéjar, er noget af det mest velbevarede mauriske arkitektur i hele Andalusien, og har herfor modtaget "Premio Nacional de Embellecemiento" (en national præmie for byforskønnelse).

Frigiliana er bygget op omkring den arabiske fæstning Lizar, hvor resterne ligger øverst i Frigiliana by og skuer ud over landsbyen.

Nerja

Nærmeste større by er Nerja, som ligger bare 5-10 minutters kørsel fra Frigiliana. Nerja tiltrækker mange turister, da der langs kysten findes nogen af de bedste badestrande. Nerja er kendt for "Balcon de Europa" (Europas balkon) som er et af Europas sydligste punkter, og giver en mulighed for at stå på en udsigtsplatform og kigge ned på det skønne middelhav.

Nerja er også hjemsted for nogle af Europas mest imponerende drypstenshuler, Cueva de Nerja. Drypstenshulerne består af fire sale som hver især har sine unikke kendetegn. Sala del Belen (Bethlehem-salen), Sala de la Cascada (Vandfaldssalen), Sala de los Fantasmas (Spøgelsessalen) og Sala del Cataclismo (Katastrofesalen). I Vandfaldssalen er der bygget en scene hvor der afholdes koncerter, ballet og teaterforestillinger. Mest imponerende er dog Katastrofesalen som indeholder verdens - formodentligt - længste stalakit, en 70 m. lang drypsten.


Seværdigheder

Der er mange særdigheder i det historisk rige område. En oplevelse man ikke må være sig selv foruden er Alhambra paladset i Granada. Alhambra kaldes verdens 8. vidunder og ligger cirka 1½ times kørsel fra Frigiliana.

Alhambra er Spaniens største turistattraktion og står i dag på UNESCOs verdensarvsliste, over steder som er særligt bevaringsværdige.

Paladset er bygget af maurerne mellem 1248 og 1354 og giver de besøgende et unikt indblik i maurernes fantastiske verden og arkitektur. Alhambra står som et mindesmærke for den mauriske periode og arabisk kultur i Spanien.

Alhambra består af fire hovedattraktioner. Generalife - det smukke haveanlæg som udstråler en unik ro. I paladsets ruiner kan man stadig se grundridset af den oprindelige fæstning Alcazaba. To af paladsets tårne står stadig relativt velbevarede, og fra toppen af disse tårne kan man nyde den smukke udsigt over Granada by.

Carlos d. 5's palads er Alhambras mest monumentale bygning, men den største seværdighed er dog det mauriske palæ - Palacios Nazaries. Væggene og kuplerne er overalt dekoreret med alverdens udsmykninger, hvoraf mange er inspireret af drypsten. Mest kendt er nok Løvegården, hvor 124 smukke søjler omkranser en fabelagtig fontæne omgivet af løver.

Da det er populært at komme ind på Alhambra, bør man bestille billet i god tid, da der kun lukkes et begrænset antal besøgende ind om dagen. Billetterne kan bestilles online, så man undgår timelange øer, som kan vise sig at være spildte.