Guide til køb af autostol til dit barn

Der findes utroligt mange muligheder på markedet for børnesikkerhed i bilen. Skal man vælge en autostol, skal man overveje om sikkerhed og komfort er i orden. Herunder kan du se en guide til valg af autostol til dit barn.

Mulighederne er utallige, men vigtigst af alt er det at du tænker på dit barns ve og vel. Barnet skal spændes forsvarligt fast, når I kører tur i bilen. Derudover skal autostolen være komfortabel, så dit barn kan holde til at sidde i autostolen.

En autostol til barnet er det mest sikre. Autostolen er godt polstret og sikrer også mod stød fra siderne. Autostole kan derfor fint bruges til helt små babyer. En autostol sikrer op i mod 95% (kilde: Falck) ved en kollision, og kan derfor være særdeles vital.

Når du er ude at se efter en autostol, kan det være en god ide at tage barnet med hen i butikken, så I kan prøve jer lidt frem. Se om barnet sidder komfortabelt, og tjek eventuelt om autostolen kan passe i bilen. Få desuden en ansat i butikken til at vise dig hvordan autostolen monteres korrekt.

En bagudvendt autostol beskytter barnet bedst, da barnet så vil blive påvirket langt mindre ved en kollision forfra. Autostolen skal stå godt fast påsædet og må ikke kun bevæges eller glide frem og tilbage.

Babystol, barnestol, selepude eller?

Hvilken type stol skal man vælge? Det afhænger meget af barnet størrelse og alder.

Rådet for Større Færdselssikkerhed anbefaler følgende:
  • Baby: bagudvendt babystol
  • Barn ca. 1- 4 år: barnestol, helst bagudvendt
  • Barn ca. 4 år og op til mindst 135 cm: selepude med ryglæn.

Har du styr på de nye barselsregler 2022? Få svar på barselsloven her.

Godkendelsen skal være i orden

Når du skal købe en autostol er det vigtigt at det er en godkendt sikker autostol. Kig efter mærkerne ECE-44-03 eller ECE-44-04, som er en fælleseuropæisk godkendelse. De to første cifre under E-mærket skal være 03 eller 04. Er autosolen mærket med en af disse, er autostolens sikkerhed godkendt.

Sørg desuden for at kigge på de vægtangivelser som angives på autostolen. Det hjælper ikke noget at sætte et 15 kilos barn i en autostol, som kun er sikker op til 13 kg. Vær opmærksom på at autostolen skal passe til barnets højde. Barnets hoved må desuden heller ikke nå op over øverste kant på auto stolen. Størrelse og vægt er vigtigere end barnets alder, når den rigtige barnestol skal vælges.

Dit barn skal desuden kunne spændes forsvarligt fast med fx en H-sele, eller den alm. trepunktssele i bilen. godt fast påsædet og må ikke kun bevæges eller glide frem og tilbage.

Politiet står klar til at klippe dit kørekort

Reglerne for sikkerhedsudstyr til børn i bilen blev skærpet i maj 2008, og det kan koste både bøde eller klip i kørekortet, hvis du ikke overholder sikkerhedsreglerne. Har du allerede en autostol, bør du derfor tjekke om den stadig er lovlig.

Du får et klip i kørekortet, hvis du har en passager under 15 år med, som ikke er spændt fast. Du får også et klip, hvis du har en passager under 135 cm med, som ikke ikke er spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til højde og vægt.

Vær desuden opmærksom på at det er ulovligt at anbringe en bagudvendt barnestol foran en aktiv airbag. Skal autostolen derfor placeres på forsædet, skal en eventuel airbag, kunne deaktiveres. Er autostolen fremadvendt, bør airbag'en deaktiveresog sædet køres så langt tilbage som muligt.

Køb eller lej en autostol til barnet

Prisen på autostole varierer utroligt meget, og et køb af en autostol kan hurtigt løbe op i flere tusinde kroner, afhængigt af mærke, robusthed mv. Et alternativ til et køb kunne være at leje autostolen. Flere babybutikker tilbyder i dag låneordninger, hvor man kan leje en autostol til baby (op til 13 kg) i 8 mdr for et beskedent beløb.

Vi har selv valgt denne løsning, og har lejet en autostol i Babysam til et beskedent beløb i forhold til et køb. Super smart, og man slipper for at stå med en autostol som man ikke har brug for efter et år.

En anden mulighed er at købe en kombistol, som kan "udbygges" efterhånden som barnet vokser. De består af flere moduler, men kan bruges i en længere årrække.