Sådan vælger du den rigtige barnevogn


Noget af det vigtigste når man venter barn er anskaffelse af en god barnevogn. Der er mange ting der skal overvejes. Se hvilke ting I skal have i tankerne, når I vælger barnevogn til den nyfødte.

Når I skal købe barnevogn er det vigtigt at overveje hvad barnevognen hovedsageligt skal bruges til, hvor længe barnet skal bruge barnevognen, farve, størrelse, funktion og mange andre ting. Nedenstående skal betragtes som en slags guide ud i køb af barnevogn.

Barnevognens funktion

I Danmark stiller vi ofte børnene udenfor og sove, og det gør også barnevognen til en seng, fremfor kun et køretøj. Det stiller derfor visse krav til en god isolering, hvis det drejer sig om koldere perioder. Barnevognen skal også være vandtæt, hvis det drejer sig om fugtige perioder, og farven er også vigtig. En mørk barnevogn kan fx blive meget varm, hvis den står i solen.

Skal barnevognen bruges til lange gåture, kan det være en fordel med store gode hjul, som er mere "terrængående" end små hjul. Hjul med luft kan give en mere behagelig tur end rene gummihjul, men kan så også risikere at punktere.

Justerbart udstyr er også at foretrække, så man kan indstille højde mv på håndtag osv. Har vognen en forkert indstilling, kan det hurtigt blive hårdt at gå en længere tur.

Sikkerhed

Barnevognens stel skal helst være kraftigt og stabilt, så I ikke risikerer at det knækker. Sørg desuden for at der er gode sikringsmekanismer, så barnevognen ikke klapper sammen af sig selv, eller triller ned ad en bakke fordi bremsesikringerne ikke virker.
De fleste barnevogne er i dag godkendte og opfylder de gældende sikkerhedskrav, men spørg evt din forhandler hvis du er i tvivl.

Hvor længe skal barnevognen bruges?

Det er også værd at overveje hvor længe I regner med at barnet skal bruge barnevognen. Skal det fx kunne bruge barne vognen i de 2 første år, bør i vælge en vogn med et godt stort liggemål. I det tilfælde bør I overveje et indvendigt liggemål på mindst 90cm x 35cm og en højde på 20cm.

Rolls Royce eller kompakt-modellen

Den generelle størrelse for barnevognen er også værd at overveje. Hvis barnevognen jævnligt skal med i bilen, er det værd at tænke over hvordan den skal medbringes. Er der plads til barnevognen i bilen, eller skal man vælge en mere kompakt barnevogn som kan være i en mindre bil. Det kan også være at man hægte den bag på bilen, eller måske endda transportere den i en boks på taget.

I dag kan barnevogne typisk klappes meget sammen, og fylder derfor næsten ingenting. Men vil man besværet igennem hver gang den skal pakkes ned i en skotøjsæske? De nye kompakt-modeller er dog nemme og effektive at pakke sammen, og er helt klart værd at overveje. Få evt forretningen til at vise jer hvordan i nemt og hurtigt kan klappe forskellige barnevogns-modeller sammen.

Har I ikke bil og derfor er nødsaget til offentlig transport, bør I nok overveje en lidt lettere vogn, som nemt kan løftes ind og ud af busser og tog.

Accessories

En kasse / net under vognen er også værd at overveje. Man kan have utroligt meget placeret under vognen, og kan derfor hurtigt have pusletasken indenfor rækkevidde.

En god madras i barnevognen er også vigtig. Barnet skal sove godt, og kvalitet er derfor vigtigt. Typisk ser man at de medfølgende madrasser er af lidt svingende kvalitet. Overvej derfor om ikke det er værd at investere i en god madras til den lille.

Prisen - brugt eller ny barnevogn?

Prisen er som altid en vigtig parameter. Pas på ikke at købe for billigt, men tænk mere på kvalitet og "luksus" til den lille. En ny barnevogn er en nydelse i sig selv, og kan normalt sagtens klare flere børn, så den kan genbruges til nummer to. Pas på med at købe for billigt, hvis holdbarhed er en vigtig faktor.

Brugte barnevogne kan også være glimrende. Man sparer som regelt gode penge i forhold til en ny barnevogn. Køber I en brugt barnevogn, så vær opmærksomme på at sikkerhedsfunktioner mv virker som de skal. En god tommerfingerregel er at I bør gå efter anerkendte mærker, hvis I vælger brugt.