Guide til køb af højstol

Når dit barn er ved at være stort nok til at kunne sidde med ved bordet, er det tid til at overveje at købe en højstol. Se herunder en guide og gode råd til valg af højstol til barnet.

Overvejer du at købe en højstol til dit barn er der flere ting du bør have med i overvejelserne. Sikkerhed, pris og komfort er nogle af de ting, du bør have i tankerne. Se en guide til valg af højstol til dit barn herunder.

Når man snakker om høj stol, er der typisk to typer. Der er den traditionelle højstol, som står fast, og så er der bordkantsole som ex. handy-seat. Forbrugerstyrelsen anbefaler at man kun bruger bordkantstole som gæstestole, og bruger en rigtig højstol der hvor barnet opholder sig mest.

Sikkerhed

Sikkerheden er vigigt, så højstolen ikke pludseligt skvatter sammen, eller at barnet falder ud af højstolen. Sørg derfor for at købe en højstol i god kvalitet og som overholder de gældende sikkerhedsstandarder (se efter den gældende europæiske standard: EN 14988 + årstal). Højstolen bør være slidstærk og af god kvalitet.
  • Sele, bælte, mavebøjle eller skridtstop kan være en god ting, da det sikrer barnet yderligere, så det ikke falder ud af højstolen.
  • Siddehøjden til et almindeligt spisebord bør være mellem 52-57 cm, og afstanden mellem sæde og bordplade bør være 15-20 cm.
  • Ryglænet på højstolen skal være 25 cm høj.
  • Sædet på højstolen bør være 24-30 cm bred, og 20-26 cm dyb for at sikre bedst mulig siddestilling til barnet
  • Højstolen må ikke have åbninger mellem 0,5-1,2 cm og 2,5-4,5 cm. Det skulle gerne sikre at barnet ikke får fingre, hænder eller fødder i klemme.
  • Hjørner, kanter, beslag og ender bør være let afrundede, så der ikke findes skarpe ender som barnet kan komme til skade med.
  • Er der hjul på højstolen, bør disse kunne låses, så højstolen ikke triller.
  • Højstolen må ikke have snore og seler på mere end 22 cm
  • Høj stolen skal desuden stå så stabilt at den ikke vælter hvis et barn forsøger at klatre op af højstolen.

Kilde: forbrug.dk

Justerbar højstol giver fordele

Mange af de lidt dyrere højstole giver mulighed for at man kan justere højden efter barnets størrelse. Dette sikrer for det første at høj stolens levetid er længere, men gør det også mere sikkert for barnet, da man bedre kan justere ind efter sin egen lille pusling.
Højstole med faste højder, kan betyde at man er nød til at købe en ny stol, når barnet er blevet for stort til den gamle.

Justerbare højstole har typisk også en plade til fodstøtte. Denne kan være med til at give barnet yderligere støtte og komfort, når det sidder i højstolen.

Højstole med bordplade

At have en bordplade på højstolen kan have sine fordele og ulemper. På den positive side, giver det noget plads hvor den lille kan "udfolde" sig, uden at lægge bordet øde. Mange eksperter anbefaler dog højstole uden bordplade, da barnet bedst lærer at begå sig, hvis det sidder med ved det rigtige bord.

Bordkantstole og handyseat

En billigere løsning end i højstol, kan være at købe en bordkantstol. Dette er typisk en lille stol eller et sæde, som man fastgør til en normal stol. Det kan være nemt når man skal i byen, men giver ikke de store muligheder for at indstille højde mv til det enkelte barn. Komfort og støtte er ikke helt i top, og forbrugerstyrelsen anbefaler da også at kun bruger dem som gæstestole.

Prisen - hvad koster en højstol?

Prisen for en højstol varierer meget. Man kan finde en billig højstol i IKEA til næsten ingen penge, og så er der de dyre mærkevarer som Tripp Trapp til flere tusinde kroner. Begge dele kan såmænd være udemærket, men kan selvfølgelig også finde en mellemting.

Vi har selv købt en brugt Tripp Trapp højstol, til billige penge, og jeg vil klart anbefale denne løsning. Man sparer en del penge, og pga. den gode kvalitet er højstolene næsten altid som "nye". Derudover har vi suppleret med en IKEA højstol i plastic, som er nem at tage med hvis man skal i byen.