Gode råd hvis din baby ikke vil sove

De fleste forældre kender til problemet med at få deres spædbarn til sove. Det kan være en langvarig affære, hvor barnet skriger og nægter at sove. Herunder kan du finde nogle gode råd, så du kan lære din baby at sove.

Skrigeture, manglende søvn og mor og far der går rundt som zombier, fordi babyen ikke vil sove. Et skrækscenarie for de fleste, men alligevel noget som de fleste forældre prøver.

Vi har selv stået i situationen, både med kolik, og i en periode hvor vores lille datter simpelthen ikke ville sove. Hun skreg og skreg når hun blev lagt i sengen, og det endte som regelt med at hun til sidst var så udkørt, at vi lod hende falde i søvn ved mors bryst.

Vi kender alle metoder til at få baby til at falde til ro og sove. Give bryst, vugge, gå ture rundt om spisebordet, køre en tur i bil eller barnevogn, men alle har på sigt samme udfald. Babyen forventer at den "bliver hjulpet i søvn", i stedet for at lære at sove selv.

Er babyen ved at være træt?

Læg mærke til om din baby begynder at vise træthedstegn. Det kan være lidt pylren, klynken eller hvis babyen begynder at gnide sig i øjnene eller opfører sig uroligt. Man kan med fordel udnytte dette tidspunkt til at putte barnet. Er man træt, skal man sove. Når babyen at blive overtræt, kan det være vanskeligt at få babyen til at sove.

Overtræt og frustreret baby

Ligger barnet og græder meget, kan man evt. tage det op og holde det tæt ind til kroppen. Når babyen falder til ro, lægges det igen i sin seng. Står du med barnet skal det ikke have for meget opmærksomhed. Stå stille og nøjes med beroligende lyde som fx. sccchyyy scchhhyy. Fortsæt ind til babyen er faldet i søvn.

Forskel på nat og dag

Lær babyen at der er forskel på nat og dag. Om dagen kan man lege og hygge, men om natten skal man sove. Skal barnet spise eller skiftes om natten, bør der ikke leges, snakkes og hygges. Vær kedelig og hold igen med for megen opmærksomed til barnet.

Putte-ritualer når barnet skal sove

Indfør putte ritualer når barnet skal sove. Fra babyen er 4 måneder, kan man begynde med små ritualer når babyen skal sove. Det kan være at baby skal putte med et sovedyr, der kan læses godnathistorie eller synges en godnatsang. Putteritualet til spædbørn skal helst være kort. 5-10 minutter bør være godt, så barnet ikke bliver overtræt.

Adskil mad og søvn

På et tidspunkt kan man begynde at adskille mad og søvn. Det bør ikke være nødvendigt at amme barnet i søvn. Giv babyen mad og hvis barnet er træt, lægges det efterfølgende i sin seng, mens det er vågent.

Giv ikke op

Gode sovevaner tager tid, så det er vigtigt ikke at give op. Bliv ved med at tro på det, så skal det nok lykkes.

Vi har selv super erfaring med ovenstående små råd, og vores lille datter har nu sjældent de store problemer med at falde i søvn om aftenen.