Sjov med mentos og cola light

En nem måde at lave sjov med gutterne eller imponere ungerne, er at lave en cola fontæne. Det er nemt og sjovt, og børnene vil elske at lave sjov med mentos og cola light. Se herunder hvordan det foregår.

Diet coke and mentos er et af de fænomener som har fået liv via Youtube, hvor det på meget kort tid har vokset sig stort. I sin enkelthed går det ud på at man har en cola light sodavand. Man putter derefter en eller flere mentos ned i flasken, hvorefter der rejser sig en skumsøjle der kan være flere meter høj. Simpelt, men alligevel med stor underholdningsværdi. Der ligger da også et utal af videor tilgængelig på youtube og andre video websites, hvor menigmand har testet alverdens måder og metoder til at lave disse cola-udbrud eller cola-gejsere om man vil.

Kort fortalt foregår der en fysisk reaktion når mentos-pastillen kommer i kontakt med cola light. Co2'en i colaen frigives, og giver et kraftigt udbrud eller "eksplosion" af skum. Reaktionen skyldes flere forskellige kombinationer af ingredienser og fysik. Udbruddet skyldes dels at Mentos-pastillerne har en meget ru overflade, som tillader at der kan dannes bobler.

De bedste sodavands-udbrud fås med light sodavand, da disse indeholder sødestoffet aspartham. Rent fysisk betyder det at overfladespændingen er lavere end i sukkerholdige sodavand.

En af de mest populære videoer med cola light og mentos kan ses nederst på siden. Det er en længere sag, hvor der bruges flere hundrede liter light cola og over 500 mentos. Endvidere er videon "smukt" koreograferet, og viser i al sin enkelthed hvor meget sjov og udfordring man kan få ud at et par stykker slik og lidt sodavand.

Mythbusters tester fysikken bag mentos og cola light

Populariteten af cola light og mentos fænomenet har også fået Myhtbusters til at kigge nærmere på det. Mythbusters kiggede nærmere på hver ingrediens i cola light og mentos pastiller for at finde frem til hvilke stoffer der giver cola-udbruddet. Konklusionen var at colaens koffein, potassium, benzoat, aspartham og Co2 reagerer med mentos pastillens gelatin og arabisk gummi. Alle disse ingredienser spiller en faktor i det udbrud som kommer når de kommer i kontakt med hinanden.

Mythbusters konkluderede i øvrigt også at noget af det væsentligste til at mentos og cola light "går i udbrud", skyldes den meget ru overflade som mentos pastillerne har. Det giver sig til kende ved en proces der hedder nucleation, hvor der dannes bobler i de små ujævnheder i overfladen på mentos pastillen. Det gør at der kan dannes Co2 bobler meget hurtigt og i så stort omfang at skum-udbruddet er en realitet.

Mytbusters testede desuden højden på udbrud, og kom frem til at man med fordel kan udskifte mentos med salt, eller bedst stensalt, som kan sende udbruddet noget højere op end mentos pastiller kan. Se afsnittet, hvor Mythbusters når op på mere end 10 meter cola-skumstråle. Boys will be boys. :o)

Extreme Diet Coke & Mentos ExperimentExtreme Diet Coke & Mentos Experiments II: The Domino EffectMythbusters - Diet Coke & Mentos