Stigegolf - sjovt havespil for hele familien

Leder du efter et godt havespil til haven, sommerhuset eller campingpladsen, så skal du overveje stigegolf.

Stigegolf er kendt fra specielt de nord- og sydamerikanske kontinenter, hvor det i årevis har været en ynde sport, både som fritidsspil, men også som turneringssport.

Kært barn har mange navne, og stigegolf kendes også som bl.a. ladder golf, ladder toss, stringball, bolo toss og ribbegolf.

Hvad er stigegolf?

Stigegolf er et forholdsvis simpelt spil, hvor det gælder om at kaste to golfkugler, forbundet med en snor, hen mod en stativ, som har tre horisontale tværribbe. Man opnår point ved at ens kastekugler, bliver hængende på ribben.

Reglerne i stigegolf

Stigegolf havespilDer findes et sæt rimeligt simple regler, som de fleste kan spille efter. Enkelte steder kan der dog en smule variation i de lokale regelsæt.

Officielt skal der kastes fra 6 meters afstand, men som fritidsspil kan man jo selv bestemme hvor langt fra stigen man skal stå og kaste. Spilles stigegolf sammen med børn, skal de måske stå lidt tættere på, for at udligne størrelsesforskellen en smule. Der er normalt op til 4 personer med til et spil stigegolf.

Hver spiller har nu tre sæt kastekugler, og man skiftes til at starte en runde. Spiller 1 kaster sine tre første kastekugler. Dernæst følger spiller 2, 3 og 4. Vinderen af en runde, starter med at kaste først i næste runde.

Der skal kastes ved at holde i den ene golfkugle, og kastes med underhåndskast. Når alle spillere har kastet deres kastekugler, skal der tælles point sammen. Ved at tælle sammen til sidst, kan der være spænding om udfaldet, da spillerne, både oplagt og ved uheld, kan skyde modstandernes kastekugle ned af stigen. Det er kun kugler som hænger på stigen, som er pointgivende.

Øverste ribbe giver normalt 2 point, midterste ribbe 3 point, og nederste ribbe 1 point. Nogle spiller med en rækkefølge der hedder 3, 2 og 1 point. Det aftales på forhånd hvilke ribber der tæller hvad.

I stigegolf spilles der til 21 point. Den spiller der først rammer præcist 21 vinder. Rammer man over 21, annulleres ens point, og man må starte fra det hidtige pointtal næste gang man har tur.

En omgang spilles normaltvis færdig, så hvis spiller 2 opnår 21 point først, og han kastede som 2'er, så skal spiller 3 og 4 også kaste, så der dermed kan opnås uafgjort.

Stigegolf er ikke udpræget et fair play spil, og der opfordres til at forsøge at distrahere sine modstandere, ved at råbe, snakke, gestikulere m.v. Berøring er dog ikke lovligt, og man må heller ikke stå i vejen for kasteren.

Køb stigegolf eller byg det selv

Stigegolf er som det kan ses på billederne i artiklen, relativt simpelt opbygget, og en de fleste med lidt værktøj i hjemmet, vil kunne bygge noget lignende selv. Golfkugler kan købes nye eller brugte, eller findes ved en tur med roden rundt i buskadserne på den lokale golfbane.

Har du ikke mod på at bygge det selv, kan du købe stigegolf i forskellige udgaver i legetøjsbutikker eller på webshops. Stigegolf. Træ, købes typiske på nettet, hvor legetøjsbutikkerne typisk sælger modeller med "teltstænger".

Stigegolf i træ liger typisk i en prisklasse på 3-400 ekskl. forsendelse.