Lær grundreglerne i Amerikansk fodbold (NFL)

Amerikansk fodbold og i særdeleshed NFL bliver mere og mere populært i Danmark. Sporten får flere og flere udøvere i Danmark, og TV2 Sport og 3+ viser hver uge flere kampe fra den bedste amerikanske liga - National Football League (NFL). Herunder kan du læse grundreglerne i Amerikansk fodbold.

Amerikansk fodbold spilles på en bane som i størrelse minder en del om en alm. fodboldbane. Banen måler 120 x 50 yards, og er inddelt på tværs i zoner af 5 yards. I hver af de to ender er der opstillet et mål, som holdene kan score på, ved at sparke bolden igennem de lodrette stolper. Et hold består af op til 53 spillere, hvoraf 11 er på banen ad gangen.

Grundelementet i spillet er at hvert hold har 4 forsøg (downs) til at føre bolden 10 yards frem. Gør man det, har man 4 downs til igen at nå 10 yards frem fra den nye position. Lykkes det ikke at score eller nå 10 yards på de 4 downs, går bolden over til modstanderholdet. Hvis et hold ikke når tæt på de 10 yards, eller scorer på de første 3 downs, vil man typisk se holdet punte bolden. Dvs. sparke bolden så langt ned ad banen som muligt, så modstanderne skal starte så langt nede på deres egen bane som muligt.

Kampen sættes i gang med et kickoff, hvor det hold der starter, sparker bolden op ad banen fra deres egen 35-yard linje. Det modtagende hold skal nu forsøge at gribe bolden og føre den så langt frem ad banen som muligt, inden spilleren med bolden tackles. Derefter starter holdet med deres 4 forsøg fra den position de nåede frem til.

Når spillet startes står de to hold over for hinanden, ved den position bolden har. Det angribende hold sætter spillet i gang, ved at manden på bolden rækker den mellem benene tilbage til quarterback'en (QB). Quarterback'en er ham der leder og fordeler angrebet.

Det angribende holds midterste spillere (linemen) vil typisk klynge sammen foran quarterback'en når spillet er i gang, og dermed beskytte ham mod det forsvarende holds spillere. Quarterback'en kan nu enten aflevere bolden bagud til spiller (typisk en running back), som derefter vil forsøge at løbe så langt frem som muligt inden han tackles. Alternativt kan han vælge selv at løbe, eller at kaste bolden frem ad banen til en fri medspiller.

Quarterback'en må kaste til alle offensive spillere, på nær sine linemen (tackles, guards og center). De offensive spillere vil typisk være wide receivers, running backs eller tight ends. Der må kun laves et fremadrettet kast i hvert play, mens det derimod er tilladt at aflevere bolden bagud så tit man vil. Dette er dog yderst risikabelt, og ses næsten aldrig i NFL.

Det drejer sig nu om at nå så langt frem på banen som muligt, og enten score, eller komme i så fordelagtigt position som muligt, så man kan score på næste spil. Man kommer hurtigst frem ad banen ved at kaste bolden, men det er selvfølgelig forbundet med en vis risiko, da det forsvarende hold så kan fange bolden i luften, og derved intercepte den. Derved overtager de bolden, og kan med det samme angribe den anden vej.

Forsvarets vigtigste opgave er at forhindre angrebet i at score og tage yards. Forsvarets linemen vil normalt forsøge at bryde igennem angrebets mur af linemen, nå frem til quarterbacken og tackle ham. Tackles han inden han får kastet bolden, kaldes dette et sack. Forsvarets backs og safetys opgave er normalt at dække op for kast, fx. ved at mandsopdække angribernes receivere ned ad banen. De resterende spillere skal normalt dække op hen over midten, og forhindre løb og kast her.

Sådan scorer du i Amerikansk fodbold
Der findes flere typer af scoringer i Amerikansk fodbold, og de giver hver i sær et forskelligt antal point til det scorende hold.

Det bedste er et såkaldt touchdown, hvor en spiller enten løber bolden indover modstanderens mållinie og ind i deres end zone, eller bolden kastes ind til en spiller som står i endzone. Denne scoring giver 6 point, samt muligheden for at score et ekstra (extra point), ved at sparke bolden mellem mostanderens målstolper fra 20 yards, eller lave en two point conversion. En 2-point conversion er et ekstra forsøg på at få bolden i end zone, fra 3 yard linien. En touchdown kan altså give 6, 7 eller 8 point.

Et hold kan også vælge at prøve at sparke et field goal, som er et spark fra distancen, hvor det gælder om at sparke bolden mellem stolperne i modstandernes mål. Et field goal forsøges typisk hvis man er meget langt fra målet før sit 4. forsøg på at nå de 10 yards. Til et field goal sender holdet deres kicker ind. Et field goal forsøg udføres ved at holdet giver bolden op, kaster den et stykke bagud hvor den gribes og placeres så den står lodret på jorden. Kicker'en sparker herefter til bolden. Et field goal giver 3 point.

Et hold kan også score på en såkaldt safety, hvor forsvaret presser angriberne ned i deres egen end zone. Denne form for scoring giver 2 point til det forsvarende hold.

Spillerpositioner i Amerikansk fodbold

Holdene i Amerikansk fodbold består af op til 53 mand, og da der er fri udskiftning mellem hvert play, er spillerne opdelt i specialister. Der vil derfor typisk være 11 mand der spiller angreb, men når holdet skal forsvare, er det 11 andre spillere der er på banen. Vil man fx. forsøge sig med et field goal, er det et special team der er på banen, som er eksperter i at score på disse. Special teams tager sig normalt også af kick offs og punts. Tilsvarende har forsvaret også special teams. Det kunne fx. være en god punt returner eller kick off returner, hvis opgave er at gribe bolden på spark og løbe så langt op ad banen som muligt, og måske endda lave touchdown.

De 11 spillere som udgør angrebsholdet, består af 5 linemen (2 tackles, 2 guards og en center), en quarterback (QB) og 5 andre spillere som må gribe bolden (receivers). Disse 5 spillere sammensættes af wide receivers (WR), tight ends (TE), halfbacks (HB) og fullbacks (FB).

De 11 spillere på forsvarsholdet inddeles i linemen, linebackers (LB) og defensive backs (DB). Typisk har man 4 linemen (2 tackles og 2 defensive ends), 3 LB og 4 DB (2 cornerbacks og 2 safeties).

Straf i Amerikansk fodbold
Både forsvaret og angrebet kan idømmes forskellige straffe på hvert spil. En straf består typisk i at bolden flyttes enten frem eller tilbage på banen. Dette kan gøre det lettere for angrebet, hvis de pludseligt får en automatisk 1. down, eller måske kun skal flytte bolden 5 yards i stedet for 10 yards. Tilsvarende kan en straf mod angrebet pludseligt betyde at de skal flytte bolden 20 yards i stedet for 10.

Eksempler på straffe i Amerikansk fodbold:
  • Holding (offense) - Holde en spiller: 10 yard straf
  • Holding (defense) - Holde en spiller: 5 yard straf og automatisk 1. down
  • Delay og game - Forsinke spillet: 5 yard straf
  • False start - Tyvstart: 5 yard straf
  • Offside: 5 yard straf
  • Intentional grounding: 15 yard straf og angriberholdet mister en down. Intentinal grounding er hvis quarterbacken bevidst kaster bolden væk, for at undgå at blive sacked og dermed miste yards. Dette gælder kun hvis quarterbacken stadig er i Pocket'en (bag ved sine liniemen)
  • Face mask - Tage fat i ansigtsbeskytteren på en modspiller: 5 eller 15 yard straf
  • Pass interference - Forsvarsspilleren forhindrer receiveren i at gribe ved at rive ham ned eller skubbe ham. Straffen giver et ubestemt antal yards, alt efter hvor spilleren ville have grebet bolden.

Super Bowl
Den årlige finale i NFL kaldes Super Bowl. Her mødes vinderne af AFC og NFC i en kamp om mesterskabet.

Amerikansk fodbold i Danmark
I Danmark har Amerikansk fodbold siden 2000 været i fremgang, med flere klubber og flere spillere til sporten. Turneringerne i Danmark er arrangeret under Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (DAFF).