Er din computer blevet langsom?

Er din computer ved at have noget tid på bagen, kan den godt gå hen og blive langsom. Både generelt, men også ved opstart af pc'en. Det kan skyldes flere ting. Virus, spyware og andre programmer som ikke bør køre på din computer.

Her er nogle af de råd jeg kan give for at forbedre performance på din computer. Jeg løber jævnligt selv listen igennem, og kan kun anbefale andre at gøre det samme.

Opdater din antivirus-scanner og tjek computeren for virus

Hvis du har et antivirus program, skal du sørge for at opdatere dette og scanne din computer igennem. Jeg vil anbefale at du sørger for at sætte programmet til automatisk at hente opdateringer og så sørge for at scanne din computer med jævne mellemrum.

Har du brug for hjælp til at finde ud af om din computer er angrebet af virus, findes der flere gratis online scannere, ligesom der findes en del fora, hvor man kan få hjælp til at rense sin computer.

Tjek din computer for spyware

Efterhånden som man kommer rundt omkring på nettet, risikerer man at få spyware ind på sin computer. Spyware er programmer som kan bruges til at opsnappe information på din computer, eller tage kontrol over visse funktioner, uden du ved det. Programmerne spionerer med andre ord hvad du foretager dig, deraf spy ware.

Hvad enten det er i form af mere eller mindre ondsindet kode, eller du får spyttet reklamer i hovedet hele tiden, så bør det ikke være på din computer. Sørg derfor for at installere et godt program til fjernelse af spyware, og scan din computer igennem.

Ryd op i overflødige filer

Efterhånden som man bruger sin computer, vil der som oftest blive gemt en masse overflødige filer på ens pc. Fjerner man disse, vil Windows blive hurtigere, og man vil få frigjort mere diskplads på computeren.

Jeg bruger selv et program til dette, som hedder CCleaner (Crap Cleaner). Hent programmet på www.ccleaner.com, installer det og vælg de ting du gerne vil have den skal fjerne. Det går lynhurtigt, og man sparer en masse tid i forhold til hvis man selv skulle fjerne filerne manuelt.


Tjek opstartsprogrammerne (task list)

Hvis computeren er blevet langsom til at starte op, kan det skyldes at der er mange programmer som den starter op når Windows starter. Fjerner du nogle af disse programmer, kan du få computeren til at starte hurtigere op.

Måden det gøres på er at gå ned i start-menuen og vælge kør. Herefter indtastes msconfig og tryk så på enter. På fanebladet startup kan du nu vælge hvilke programmer computeren skal starte op med. Er du i tvivl om hvilke programmer som du kan undvære, kan du klikke ind på TaskList.org, hvor du kan se beskrivelser om de forskellige processer.

Defragmenter dine harddiske

Defragmentering af din computer er i bund og grund en oprydning på din harddisk. Når computeren under brug skriver til harddisken, gør den det mere eller mindre tilfældigt, hvor den lige finder plads til det. Det betyder at en enkelt fil måske bliver spredt ud på flere områder af harddisken, og gør at skrivehovedet skal bruge noget længere tid, end den burde, på at læse de forskellige informationer.

Ved at defragmentere harddisken bliver de forskellige fragmenter systematiseret, og informationen bliver samlet på så lidt plads som muligt. Computeren trimmes med andre ord, og den hastighed som computeren bruger til at hente og gemme data på - optimeres.

Jeg bruger selv Windows indbyggede defragmenterings program, men vil du hellere bruge andre, findes der en del forskellige programmer på nettet.

Få hjælp online

Der findes en række fora, hvor du kan få hjælp til problemer med din computer. Kig eks. på Eksperten eller it-service-desk.dk.

Få 3 råd til en god it-strategi