Køb af videokamera - hvad skal du kigge efter?

Det kan være uoverskueligt at skulle danne sig et overblik over hvad man skal kigge efter, når man vil købe et videokamera / camcorder. Se her hvad du bør overveje før dit køb.

Udbuddet af videokameraer er i dag enormt, og der findes mange forskellige typer af kameraer, optagermåder, kvalitet, prisklasser mv. Hvad skal man se efter?
Du bør tage udgangspunkt i dit eget behov. Hvis du ikke har en computer, skal du måske finde et kamera som optager på bånd. Er kameraet mest til ferier og privatbehov, eller skal det bruges til mere avanceret behov? Der er mange spørgsmål som skal besvares.

Der er rig mulighed for at foretage fejlkøb eller "over-investere". Man kan hurtigt komme til at betale for funktioner som man i virkeligheden ikke har behov for. Derfor bør man gøre op med sig selv, hvad ens nye videokamera skal kunne. Er der fx. behov for night vision (optagelse i mørke), indbygget lys eller en god mikrofon. Se på hvad du har behov for og vælg et videokamera der ligger indenfor dit budget.

Digitalt eller analogt videokamera

Alt "skal" idag være digitalt, og det giver da også nogle klare fordele. Det digitale signal indeholder mange flere informationer end det analoge, og giver derfor bedre farver og lyd. Der er desuden ingen forringelse af billedkvaliteten hvis man overfører en fil fra et medie til et andet. Et digitalt videokamera kan derfor varmt anbefales.

Optisk zoom og digital zoom

Der findes to typer zoom på et digitalt videokamera. Den optiske zoom er den man bør kigge efter, da den giver den bedste billedkvalitet. Det kan vel kaldes den faktiske zoom på kameraet, og sker ved hjælp af linsen på videokameraet. Jo højere optisk zoom jo bedre. Den digitale zoom er en digital forstørrelse af billedet, og giver en ringere billedkvalitet. Brug derfor primært den optiske zoom når du optager. De fleste kameraer har idag et optisk zoom i intervallet 10x - 20x, mens den digitale zoom typisk ligger på 300x - 400x.

Billedstabilisator

De fleste har vel været vidne til mormors videoptagelser som er rystede i bedste "dogme-stil". Overdreven rystet giver ligefrem ubehag når man skal se filmen efterfølgende. Bruger man ikke stativ eller har et uroligt håndgreb, kan en indbygget billedstabilisator være sagen. Den stabiliserer og eliminierer de værste rystelser og giver meget roligere billeder. Billedstabilisering på videokameraet kan derfor kraftigt anbefales.

Skærm

En god stor og drejelig LCD-skærm giver dig mulighed for at optage i svære vinkler, og bedre mulighed for at se dine optagelser on location.

Optagemedie

Hvilket medie ønsker du at optage på. Skal det være et af de nyere harddisk-baserede (HDD) kameraer, som giver stor mulighed for interaktion med fx. en computer. Man kan også få kameraer der optager direkte på en DVD-skive eller et bånd. Optagelse til bånd er nok det mest anvendte, men harddisk- eller flash-kort-baserede kameraer vinder mere og mere frem.

HDD giver lange optagetider, og man slipper for at medbringe ekstra bånd eller diske på sin ferie. DVD giver brugeren lov til at undgå at skulle finde kabler frem for at se sine videor andre steder. Man tager bare disken ud og stopper den i sin DVD-afspiller. DVD-skiver har en naturlig kapacitet, hvorfor det kan være nødvendigt at medbringe flere skiver. Bånd sikrer god kvalitet og pålidelighed til fornuftige priser. Båndende er typisk på 90min, og det kræver derfor ofte at man har nogle stykker i rotation ad gangen.
Alternativet til et bånd eller en DVD kan være et flash-kort, fx. Sonys Memory Stick. De fylder næsten ingenting og giver en god kvalitet.

Opløsning

Hvilken opløsning skal der være? Skal videokameraet kunne optage i High Definition (HD) eller kan man nøjes med Standard Definition? HD giver et meget mere detaljeret, klart og realistisk billede, og deltaljeringsgraden kan blive op til fem gange højere end ved et SD videokamera. Standard Definition er den vi kender fra tv og giver glimrende skarpe billeder, men med knapt så gode detaljer som HD. HD koster dog også derefter, og et digitalt HD videokamera vil derfor være noget dyrere i anskaffelse.