OLED fladskærms tv

OLED-skærme har mange fordele i forhold til de LCD fladskærme vi bruger i dag. OLED skærme kan være ultratynde, strømforbruget er lavt og betragtningsvinklen er meget bred. Herunder kan du se fordele og ulemper ved den nye teknologi inden for fladskærme.

OLED (Organic Light Emitting Diode) er en variant af lysdioder, hvor det øverste lag er baseret på organiske materialer.

OLED-skærmen består af en ultra tynd film af organisk materiale, som aktiveres og lyser op af en katode på den ene side, og en anode på den anden side. Hver pixel på en OLED-skærm består af en rød, en grøn og en blå organisk lysdiode. Skærmtypen er stadig under udvikling, da specielt levetiden endnu er et problem. OLED-fladskærme har dog en række andre fordele, som gør det værd at overveje.

OLED skærme kan laves ultratynde, og teknologien vil derfor kunne rykke grænserne for hvor tynd en skærm kan være. OLED er derfor brugbart til fladskærms-tv, computere, mobiltelefoner, PDA'er, reklame billboards med videre.

Jeg har selv oplevet en prototype for en bærbar elektronisk avis, som kunne rulles sammen og stikkes under armen. Der er da også folk der forudser at OLED vil kunne blive brugt fra alt fra tapet i et rum til vareindpakning.

Fordele og ulemper ved OLED-teknologien

  • OLED-fladskærme vil have mindre produktionsomkostninger end de nuværende fladskærme.
  • OLED-skærme kan printes ud med en avanceret printer.
  • Strømforbruget i OLED skærme er mindre end andre fladskærme og over halvt så højt som fx en LCD-skærm.
  • En OLED fladskærm kan laves meget tynd og kan være bøjelig.
  • OLED fladskærme behøver ingen baggrundsbelysning.
  • OLED-skærme producerer lyset og farver i hver enkelt pixel på skærmen. Kontrasten (forholdet mellem lyse og mørke farver) bliver derfor uendelig, hvilket betyder at der ikke er noget lystab. Er et punkt på skærmen derfor slukket er det 100% sort. Kontrasten i OLED skærme vil derfor kunne være over 1.000.000:1.
  • OLED-skærme kan ikke vise billeder uden at lyse. Teknologien vil derfor ikke kunne bruges på fx digitalure, regnemaskiner og lignende.
  • Levetiden for fladskærme med OLED-teknologi er endnu ikke god nok. Speciel de blå organiske lysdioder her endnu for kort levetid, til at måle sig med fx LCD-skærme.
  • Betragtningsvinklen på en OLED fladskærm er super god, og skærmen kan betragtes fra enhver vinkel, uden at det går ud over billedets klarhed.
  • Hver pixel reagerer mere end 1000 gange hurtigere end en pixel i en LCD-skærm. Billedet vil derfor ikke kunne trække "skygger" ved visning af fx. sportsbegivenheder. (Fine Motion picture processing)